Kafa i autofagija – da ili ne?

Ispijanje šoljice espresa možda neće prekinuti post tokom autofagija dijete, ali to može zavisiti od sastojaka koje joj dodate. 

Autofagija dijeta je popularan način ishrane koji uključuje cikliranje između perioda jela i posta.

Istraživanja sugerišu da intervalni post može podstaći mršavljenje i smanjiti faktore rizika za određena hronična stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes i Alchajmerova bolest.

Ako ste novi u autofagija dijeti, možda ćete se zapitati da li vam je dozvoljeno da pijete kafu tokom autofagije?

Ovaj detaljni vodič daje pojašnjenja da li autofagija dijeta i kafa idu jedno sa drugim tokom perioda intervalnog posta.

Kafa vam neće prekinuti post

Malo je vjerovatno da će konzumiranje umjerenih količina napitaka sa vrlo niskim ili nultim kalorijskim sadržajem tokom perioda autofagija dijete i ugroziti vaš trud na bilo koji način.

Ovo uključuje pića poput crne kafe i espresa. Tako da je odgovor na pitanje autofagija i kafada.

Jedna šolja crne kafe ili espresa sadrži oko 3 kalorije i vrlo male količine proteina, masti i minerala u tragovima.

Za većinu ljudi, hranljive materije u 1-2 šoljice crne kafe nisu dovoljne za pokretanje značajne metaboličke promene koja bi prekinula post.

Neki iskustva govore da kafa potiskuje apetit, što vam olakšava dugotrajno održavanje dijete. Međutim, ova tvrdnja ostaje naučno nedokazana.

Sve u svemu, umjereno pijenje kafe neće značajno poremetiti vašu autofagija dijetu. Samo pazite da bude da bude čista kafa, bez dodataka i mlijeka.

Preporučeno za čitanje:

Kafa može pojačati prednosti autofagije

Iznenađujuće, kafa može poboljšati mnoge prednosti autofagije.

To uključuje poboljšanu funkciju mozga, kao i smanjenu upalu, šećer u krvi i rizik od srčanih bolesti.

Metabolizam

Hronična upala je osnovni uzrok mnogih bolesti. Istraživanja sugerišu da i intervalni post i uzimanje kafe mogu pomoći u smanjenju upale.

Neka istraživanja nam govore da je veći unos kafe povezan sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma, koji je upalno stanje koje karakterišu visoki krvni tlak, višak tjelesne masti, visoki kolesterol i povišeni nivoi šećera u krvi.

Zdravlje mozga

Jedan od glavnih razloga zašto je intervalni post postao popularan je njegov potencijal da promoviše zdravlje mozga i štiti od neuroloških bolesti povezanih sa starenjem.

Zanimljivo je da kafa dijeli i nadopunjuje mnoge od ovih prednosti.

Poput povremenog posta, redovno konzumiranje kafe povezano je sa smanjenim rizikom od mentalnog pada, kao i Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

U stanju gladovanja, vaše tijelo proizvodi energiju iz masti u obliku ketona, što je proces povezan s poboljšanom funkcijom mozga. Rana istraživanja pokazuju da kofein u kafi može takođe podstaći proizvodnju ketona.

Intervalni post takođe može podržati zdravlje mozga kroz povećanu autofagiju.

Autofagija dijeta je način vašeg tijela da zamijeni oštećene ćelije zdravim. Istraživanja pokazuju da može zaštititi od mentalnog pada uzrokovanog starenjem.

Stoga bi moglo biti posebno korisno uključiti umjerene količine kafe u svoj režim intervalnog posta ili autofagija dijete.

Dodati sastojci bi mogli smanjiti prednosti autofagije

Iako kafa sama po sebi vjerojatno neće prekinuti post, dodani sastojci kao mlijeko bi mogli.

Punjenje u šoljicu visokokaloričnim dodacima poput mlijeka i šećera može poremetiti intervalni post, ograničavajući prednosti ovog načina ishrane.

Mnoge popularne zdravstvene i medijske kuće tvrde da nećete prekinuti post sve dok ostanete ispod 50-75 kalorija tokom svakog perioda posta. Međutim, nijedan naučni dokaz ne podržava ove tvrdnje.

Umjesto toga, trebali biste unositi što manje kalorija dok postite.

Na primjer, kapućino i drugi visokokalorični ili zaslađeni napitci od kafe trebali bi biti zabranjeni tokom perioda posta.

Preporučeno za čitanje:

Da li mogu da prijem kafu tokom autofagije?

Na kraju krajeva, ispijanje kafe tokom autofagija dijete zavisi od ličnih preferencija.

Ako ne volite kafu ili je trenutno ne pijete, nema razloga da počnete. Možete dobiti mnoge od istih zdravstvenih prednosti ishranom bogatom cjelovitom, hranjivom hranom.

Međutim, ako vam se čini da vam vruća šalica espresa može malo da olakša post, nema razloga da odustanete. Samo zapamtite umjerenost i izbjegavajte dodatne sastojke.

Zaključak

Možete piti umjerene količine kafe tokom perioda autofagije, jer sadrži vrlo malo kalorija i malo je vjerovatno da će vam prekinuti post.

U stvari, kafa može poboljšati prednosti povremenog posta, koje uključuju smanjenje upale i poboljšanu funkciju mozga.

Ipak, trebali biste se kloniti visokokaloričnih aditiva.