Posttraumatski Stresni Poremećaj (PTSP): Holistički oporavak uz tretman uma, tijela i duha

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) je složeno stanje koje može značajno utjecati na mentalno zdravlje i dobrobit osobe. Mnogi koji pate od PTSP-a bore se s nametljivim mislima, sjećanjima, emocijama i fizičkim simptomima koji su često iscrpljujući. 

Dok tradicionalna psihoterapija i lijekovi mogu pomoći u upravljanju simptomima, integriranje holističkih pristupa koji se bave umom, tijelom i duhom može omogućiti sveobuhvatnije izlječenje.

U ovom tekstu saznajte vrijednost korištenja holističkog pristupa u liječenju PTSP-a.

Šta je posttraumatski stresni poremećaj

PTSP je stanje mentalnog zdravlja izazvano iskustvom ili svjedočenjem zastrašujućeg događaja. Simptomi mogu uključivati ​​flešbekove, noćne more, jaku anksioznost, nekontrolisane misli i fizičke simptome poput ubrzanog otkucaja srca i mučnine. 

PTSP mijenja reakciju mozga na stres i način na koji obrađuje pamćenje, emocije i senzorne informacije.

Stanje može biti teško i kronično ako se ne liječi pravilno. Često, PTSP zahtijeva i psihoterapiju i lijekove, kao i promjene načina života kako bi se podržao oporavak.

Važnost holističkog pristupa oporavku

Dok su konvencionalni tretmani PTSP-a od suštinskog značaja, holistički pristupi iscjeljivanju mogu ih dopuniti baveći se područjima koja tradicionalni modaliteti možda nisu.

Holistički pristup podrazumijeva razmatranje cijele osobe – uma, tijela i duha. Integracija komplementarnih terapija i promjena načina života može poboljšati prednosti standardnih tretmana za PTSP.

Holistički pristup omogućava kreiranje planova po mjeri kako bi se zadovoljile jedinstvene potrebe osobe. Postoje i dokazi da holističko liječenje može poboljšati simptome i potpunije vratiti dobrobit.

Možda vas interesuje:

Obraćanje umu, tijelu i duhu

Holistički pristup uključuje terapeutske tehnike koje njeguju um, vježbe i faktore načina života koji brinu o tijelu i prakse koje obogaćuju duh. Bavljenje svakom od ovih područja može imati duboke i pozitivne efekte na oporavak od PTSP-a. Ispod su neki primjeri u svakoj oblasti.

Komplementarne terapije u liječenju PTSP-a

Komplementarne terapije su prakse ili tehnike koje se izvode zajedno sa standardnim tretmanima PTSP-a. Smatraju se „komplementarnim“ jer podržavaju primarni tretman. Mnogi nadopunjuju tradicionalnu psihoterapiju i lijekove promovirajući opuštanje, samosvijest, vještine suočavanja i sveukupni pristup um-tjelo-duh.

Integracija uma u tretman PTSP-a

Od vitalnog su značaja terapije koje pomažu u upravljanju obrascima razmišljanja, emocijama i ponašanjima na koje utiče PTSP. Tradicionalna psihoterapija je neophodna, zajedno sa komplementarnim modalitetima kao što su:

Kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT)

CBT pomaže pacijentima da modifikuju disfunkcionalne misaone obrasce i ponašanja. Ovo može smanjiti uznemirujuće emocije, impulse i senzacije izazvane traumom. CBT takođe podučava veštine suočavanja.

Svesnost i tehnike meditacije

Prakse svjesnosti obučavaju pacijente da pronađu smirenost u sadašnjem trenutku kako bi upravljali bolnim mislima i osjećajima. Meditacija izaziva duboku relaksaciju dok poboljšava emocionalnu regulaciju i samosvijest.

Desenzibilizacija i reprocesiranje pokreta očiju (EMDR)

EMDR koristi bilateralnu stimulaciju poput pokreta očiju dok prisjeća traumatskih sjećanja. Ovo može pomoći u ponovnoj obradi sjećanja kako bi bila manje uznemirujuća.

Uključivanje tijela u liječenje PTSP-a

PTSP se fizički može manifestirati simptomima poput napetosti mišića, umora, pojačanog odgovora na strepnju i smanjene imunološke funkcije. Integracija tjelesno orijentiranih komplementarnih terapija kao što su Somatska terapija može ublažiti ove probleme.

Fizičke vježbe i terapije pokretom

Vježbanje oslobađa endorfine dok poboljšava emocionalnu regulaciju, nivo energije i kvalitet sna. Nježne vježbe poput joge mogu biti posebno korisne. Terapije pokretom poput plesne terapije također integriraju vježbu sa kreativnim izražavanjem.

Prehrana i dijeta

Ishrana bogata nutrijentima, bogata proteinima i složenim ugljikohidratima podržava mentalno zdravlje. Takođe se preporučuje ograničavanje unosa kofeina, šećera i alkohola. Određeni suplementi također mogu pomoći u upravljanju simptomima PTSP-a.

Joga i Tai Chi

Ove prakse uma i tijela kombinuju nježne pokrete, duboko disanje i svjesnost. Ovo može smanjiti anksioznost, poboljšati san i vratiti ravnotežu uma i tijela.

Njegovanje duha u liječenju PTSP-a

Prakse i aktivnosti koje pružaju smisao, inspiraciju i načine da se svesno povežete sa svojim najdubljim ja mogu hraniti duh. Ovo pomaže u suzbijanju izolacije, gubitka svrhe i egzistencijalnih dilema uobičajenih za PTSP. Na primjer:

Ekspresivna umjetnička terapija

Izražavanje emocija kroz kreativne načine poput umjetnosti, muzike, plesa ili pisanja može biti snažno katarzično i iscjeljujuće. Pruža sredstvo za obradu traume.

Duhovne prakse i sistemi vjerovanja

Za neke, vjera, molitva i duhovne zajednice pružaju utjehu, smisao i nadu tokom oporavka. Istraživanje moralne filozofije i tradicije mudrosti također može potaknuti lični rast.

Povezivanje s prirodom i vanjskim prostorom

Provođenje vremena u planinarenju, vrtlarstvu ili uživanju u prirodnim lokacijama često ima regenerativne efekte. Priroda može izazvati strahopoštovanje dok pruža psihološke prednosti.

Istraživanje zasnovano na dokazima o holističkom pristupu liječenju PTSP-a

Iako se holističke terapije dugo koriste za liječenje traume, moderna istraživanja sve više potvrđuju njihove prednosti:

 • Brojne studije potvrđuju da joga ublažava simptome PTSP-a kao što su hiperuzbuđenje i anksioznost, a istovremeno poboljšava kvalitetu života.
 • Meditacija i terapije zasnovane na svjesnosti su prihvaćene kako bi pomogli pacijentima u upravljanju depresijom, anksioznošću i emocionalnom disregulacijom uzrokovanom traumom.
 • Studije su otkrile da ekspresivne umjetničke terapije smanjuju simptome PTSP-a i poboljšavaju funkciju.
 • Dokazano je da provođenje vremena u prirodi smanjuje hormone stresa i izaziva pozitivne emocionalne reakcije.

Sve u svemu, i dalje se povećavaju dokazi da integriranje holističkih pristupa koji uključuju um, tijelo i duh može značajno poboljšati rezultate liječenja PTSP-a.

Prednosti i potencijalni izazovi holističkog tretmana

Usvajanje holističke orijentacije ka oporavku od PTSP-a nosi mnoge potencijalne nagrade, kao i neke izazove u implementaciji:

Prednosti

 • Poboljšana ukupna dobrobit: Holističke terapije poboljšavaju ukupni kvalitet života, zdravlja i dobrobiti.
 • Poboljšana otpornost i vještine suočavanja: pacijenti razvijaju veće samopouzdanje, sposobnosti suočavanja i unutrašnje resurse za upravljanje simptomima PTSP-a.

Potencijalni izazovi

 • Integracija višestrukih pristupa: Pacijentima može biti izazov da se uključe s brojnim komplementarnim modalitetima uz konvencionalne tretmane. Holističke intervencije zahtijevaju vrijeme i posvećenost.
 • Dostupnost komplementarnih usluga: Može biti ograničen pristup određenim holističkim terapijama ovisno o geografskoj lokaciji i cijeni. Međutim, mnogi pristupi životnom stilu mogu se integrirati kod kuće uz minimalne troškove.

Uloga zdravstva u implementaciji holističkog pristupa

Da bi holistički tretman PTSP-a bio uspješan, zdravstveni radnici moraju biti uključeni u saradnju i integraciju ovih komplementarnih modaliteta:

 • Saradnja i multidisciplinarni timski rad: Pružaoci mentalnog zdravlja trebali bi komunicirati sa profesionalcima kao što su dijetetičari, tjelesni radnici, duhovni savjetnici i fitnes treneri kako bi razvili kohezivni plan.
 • Obuka i edukacija za pružaoce zdravstvenih usluga: Potrebno je više profesionalne obuke o holističkim terapijama zasnovanim na dokazima kako bi se pružaoci usluga osjećali kompetentno da ih preporuče.
 • Prilagodljivost i personaliziranje planova liječenja: Pružaoci usluga trebaju prilagoditi integrativne planove tako da odgovaraju potrebama, načinu života i interesima svakog pacijenta kako bi poboljšali pridržavanje.

Zaključak

Holistički pristup koji se bavi umom, tijelom i duhom ima dubok potencijal da pomogne onima koji se oporavljaju od posttraumatskog stresnog poremećaja. Dok standardna psihoterapija i lijekovi ostaju neophodni, holistički modaliteti mogu optimizirati ishode. Međutim, ovo zahtijeva otvorenost i suradnju i pacijenata i zdravstvenih radnika. Uz pravilnu primjenu, oni koji pate od PTSP-a mogu doživjeti sveobuhvatnije izlječenje i poboljšan kvalitet života. Istraživanje holističke orijentacije obećava uzbudljive mogućnosti u liječenju ovog kompleksnog poremećaja.