13 najboljih stvari koje treba vidjeti u Valeti, Malta

Kao glavni i najveći grad Malte, Valeta je često prva stanica za posjetioce male mediteranske ostrvske države. Iako je Malta bila naseljena još od neolita, Valeta je relativno mlad glavni grad. 

Osnovao ga je 1566. Jean de Valete, Veliki majstor Reda Svetog Ivana, poznatog i kao Malteški vitezovi. Iako je Valete umro prije njegovog završetka, njegov istoimeni grad izrastao je u model europske barokne arhitekture – većina zgrada u starom gradu datira iz tog perioda. Ali šta vidjeti u Valeti na Malti?

Danas je Valeta, osim što funkcionira kao središte Malte, živahan grad koji nudi mješavinu povijesnih mjesta, slikovitih mjesta, muzeja, noćnog života i drugih zabava. Provedite nekoliko dana ovdje da otkrijete najbolje stvari koje treba vidjeti u Valeti, Malta.

St. John’s Co-Cathedral

Ko-katedrala Svetog Ivana može spolja izgledati jednostavno, ali njena unutrašnjost je zapanjujući prikaz visokog baroknog stila. Njegove središnje naive i brojne bočne kapele prekrivene su pozlaćenim gipsanim radovima i freskama i ispunjene simbolima koji upućuju na povijest Malteških vitezova i njihove bliske veze s Katoličkom crkvom. Podovi su prekriveni grobnicama stotina malteških vitezova — Jean de Valete počiva u kamenoj kripti sa svojim likom u bronzi na vrhu. Posebno se ističe bočna kapela sa Karavađovim „Usečenjem glave Svetog Jovana Krstitelja“, ogromnim platnom koje dramatično ilustruje čuveni trenutak iz Svetog pisma.

Opustite se u tri grada

Kada budete spremni za predah od užurbanog jezgra Valete, skočite preko Velike luke i istražite područje poznato kao Tri grada, gradove Vittoriosa, Senglea i Cospicua. Osim što nude sjajan pogled na Valetu, Tri grada sadrže istorijske bastione, crkve i palače, lijepa mjesta za šetnje obalom i priliku za lutanje u tihim, kamenom popločanim stambenim četvrtima.

Uskoči u Dgħajsu

Ako odlučite posjetiti Grand Harbour, svakako dođite tamo sa stilom – na šareni dgħajsa čamac na vesla. Poput venecijanskih gondola, ovi jarko obojeni čamci služe kao vodeni taksi za putnike na posao i turiste i koštaju samo 2 eura u jednom smjeru. Dok tradicija drži da se dgħajsa čamci pokreću veslanjem, većina današnjih plovila opremljena je vanbrodskim motorima. Ipak, oni su zabavan i brz način da se stigne s jedne strane slikovite luke na drugu.

Fotografirajte barokni centar grada

Najmanji evropski glavni grad, centar grada Valete, prostire se na manje od jedne četvrtine kvadratne milje, raspoređen u urednu mrežu. Obiluje palatama u baroknom stilu, vladinim zgradama i svakodnevnim kućama – neke od njih su u raznim stanjima propadanja. Takođe je neverovatno fotogeničan. Isprobajte svoje fotografske vještine tako što ćete lutati starim gradom i fotografirati stare ulaze, klekalice, lukove i balkone koji čine povijesni centar.

Vozite se Barrakka liftovima

Naravno, možete prošetati do Grand Harboura—ili se strmo penjati od luke do starog grada. Ali mnogo je zabavnije voziti se Barrakka liftovima, dvostrukim liftovima koji putuju od 190 stopa do i od rive do gornjeg grada za samo 25 sekundi. Sadašnji liftovi su otvoreni 2012. godine, zamjenjujući starinski lift koji je bio van pogona od 1973. godine. Liftovi primaju do 21 osobu i mogu biti gužve tokom jutarnjih i večernjih špica. Povratna karta košta 1 euro.

Čujte topove u vrtovima Upper Barrakka

Na rubu starog grada s pogledom na Grand Harbour, Upper Barrakka Gardens je dijelom botanička bašta, dijelom prikaz stare vojne moći. Vrtovi nude neka sjenovita mjesta među ukrasnim zasadima i spektakularne poglede – posebno oko zalaska sunca – na luku i Tri grada. Obavezno posjetite u 12 ili 16 sati, kada se svakog dana ispaljuje svečani top. Ulaz je besplatan.

Ogle velemajstorska palača i oružarnica

Palata velemajstora služi kao sjedište predsjednika Malte, ali je i riznica malteške istorije. Izgrađena od strane Malteških vitezova, palata i njene dvorane obložene su skulpturama, oklopima, slikama, tapiserijama i muralima koji oslikavaju vojnu istoriju ostrva. Samostalni obilasci omogućavaju posjetiocima pristup kabinama, ceremonijalnim dvoranama i ukrašenim dvorištima, kao i oružarnici u kojoj se nalazi ogromna zbirka srednjovjekovnog naoružanja. Imajte na umu da je palata privremeno zatvorena zbog renoviranja. Ulaznice za Oružarnicu su 10 eura za odrasle.

Plumb the Past u Nacionalnom muzeju arheologije

Arheološka istorija Malte jedna je od najstarijih i najvažnijih u Evropi – neolitski hramovi razasuti širom ostrva su najstarije samostojeće kamene građevine na svetu, čak starije od Stounhendža i piramida u Gizi. Nacionalni arheološki muzej u Valeti čuva artefakte koji datiraju od neolita do vizantijskog doba, s najvećim fokusom na prapovijesnu Maltu do feničanskog perioda. Ulaz je 5 eura.

Zabava na Valetinim strmim stepenicama

Stari grad Valete se nalazi se na brdu, a mnoge njegove ulice su uske, samo pješačke uličice sa stepenicama ili rampama koje vode do rive. Mnogi od njih su prepuni barova i restorana koji stvarno ožive noću. Ako ste spremni za večernji koktel i druženje, lutajte dok ne pronađete mjesto koje izgleda primamljivo, uhvatite mjesto na stepenicama i steknite nove prijatelje.

Večerajte i ručajte na Valeta Waterfront

Prvobitno izgrađen kao skladišta 1700-ih, kompleks koji je sada Valeta Waterfront bio je teško bombardovan u Drugom svjetskom ratu, zahvaljujući blizini brodogradilišta Malta pod britanskom kontrolom. Danas su ta ogromna skladišta obnovljena, a Valeta Waterfront funkcionira kao luka za krstarenje i dom je nekoliko restorana, barova i maloprodajnih objekata. To je lijepo, istorijsko okruženje u kojem možete provesti veče—i nešto novca!

Na kraju uske tačke zemlje na kojoj je izgrađena Valeta, tvrđava Saint Elmo podseća na najraniju istoriju grada. Nekada geografski izolovana, 1565. godine, tvrđava je, sa garnizonom Malteških vitezova i španskih trupa, držala 28 dana otomansku opsadu u onome što je postalo poznato kao Velika opsada Malte. Vitezovi, podržani pojačanjima sa Sicilije, na kraju su se odbranili od Osmanlija, a grad Valeta je planiran ubrzo nakon toga. Tvrđava je modificirana tokom stoljeća, ali je i dalje zadržala svoj izvorni dizajn u obliku zvijezde. Ratni muzej na licu mjesta čuva vojne artefakte koji datiraju iz praistorije. Ulaz je 10 eura.

Posjetite vrtove Lower Barrakka i zvono opsade

Manji pandan Upper Barrakka Gardens, Lower Barrakka Gardens također nudi neke sjenovite oblasti i širok pogled na luku. Odmah preko puta vrtova, Memorijal zvona opsade stoji kao svečani spomenik 7.000 civila i stotinama savezničkih vojnika koji su poginuli tokom trogodišnje opsade Malte tokom Drugog svjetskog rata. Svakog dana u podne zvono zvoni u znak sećanja na tegobe i gubitke tokom tog mračnog perioda istorije.

Isplovite u zalazak sunca

Iako u Valeti nema plaža, ipak bi bila šteta ne izaći na vodu dok ste tamo. Rezervišite krstarenje zalaskom sunca, bilo na jedrilici ili jahti za krstarenje, i dobijte narisani obilazak Valete i okoline, praćen pogledom na grad i Veliku luku od kojih se možete zanesti. Web stranica VisitMalta nudi listu uspostavljenih tendera.

Posjetite trg Sv. Đorđa 

Po vrućem danu, centralni trg Svetog Đorđa je odlično mjesto za djecu – i odrasle – da se malo rashlade. Smješten ispred velemajstorske palače i oružarnice, trg je središnja točka starog grada i mjesto susreta lokalnog stanovništva, turista i turističkih grupa. Dječija fontana poziva posjetitelje da izuju cipele i malo se igraju. Na samom trgu nalazi se nekoliko barova i restorana.