Kako spriječiti gljivice na stopalima i nogama?

Od Atletskog stopala, poznata i kao gljivice stopala, uobičajena je infekcija koja može svrbjeti, peckati i iritirati stopala. Procjenjuje se da od 3% do 15% svjetske populacije dobije gljivice na stopalima na godišnjem nivou. Gljivica napreduje u toplim, vlažnim okruženjima kao što su svlačionice, javni tuševi, bazeni, pa čak i vaše cipele i čarape.

Dok atletsko stopalo obično nije ozbiljno i često dobro reaguje na tretmane bez recepta, infekcija može biti tvrdoglava da se eliminiše ako ne preduzmete neke preventivne mere.

Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti rizik od dobijanja anatletsko stopalo ili širenja na druge osobe ako ga već imate.

Vježbanje dobre higijene stopala, korišćenje Onycosolve spreja održavanje stopala čistim i suhim, izbjegavanje žarišta infekcije i nedijeljenje ličnih stvari su efikasni načini za prevenciju atletskog stopala. Uz neke marljive strategije prevencije, možete bez brige uživati ​​u aktivnim i bosonogim aktivnostima cijelo ljeto.

Šta je gljivica stopala?

Gljivice na stopalima, poznate i kao atletsko stopalo, uobičajena je infekcija uzrokovana gljivicama koje žive na koži. Gljive koje uzrok anatletsko stopalo napreduje u toplim, vlažnim okruženjima kao što su bazeni, teretane i svlačionice. Kao što ime govori, atletsko stopalo često pogađa sportiste i aktivne pojedince, ali svako može dobiti ovu infekciju.

Gljivica na stopalu i nogama, i kako ih spriječiti

Gdje uspijevaju gljivice na nogama?

Gljive napreduju u toplim, vlažnim prostorima. Neka od mjesta gdje gljivice često rastu i šire se uključuju:

 • Javni bazeni, teretane i svlačionice: Toplo, vlažno okruženje idealno je za rast gljivica. Hodanje bosi u ovim zajedničkim prostorima može izložiti vaša stopala gljivicama.
 • Tuševi: Javni tuševi i tuševi za teretane pružaju savršeno tlo za razmnožavanje gljivica sa svojim toplim, vlažnim uslovima. Nosite cipele za tuširanje kada koristite javne tuševe ili tuševe u teretani.
 • Znojne cipele: Pripijene, mokre cipele od znojenja stvaraju idealno okruženje za gljivice. Promijenite cipele i koristite antifungalni prah.

Simptomi gljivica na nogama

Uobičajeni simptomi gljivica na nogama uključuju:

 • Svrab, peckanje i peckanje između prstiju i na tabanima. Koža može biti crvena, ljuskava i ispucala.
 • Plikovi koji cure ili postaju kora.
 • Nokti na nogama koji postaju debeli, žuti i mrve se. Krhotine se mogu nakupiti ispod noktiju.
 • Loš miris koji dolazi iz stopala zbog infekcije.
 • Koža između nožnih prstiju se ljušti, puca i ljušti se.

Liječenje i kućni lijekovi za gljivice stopala

Dobra vijest je da atletsko stopalo obično nije ozbiljno i često se može lako liječiti antifungalnim kremama, mastima ili sprejevima bez recepta. Oralni antifungalni lijekovi su takođe dostupni za teške ili uporne infekcije. Neki kućni lijekovi koji mogu pomoći uključuju:

 • Potašanje stopala u mješavini vode i bijelog sirćeta ili vode i sode bikarbone. Kisela ili alkalna otopina može spriječiti rast gljivica.
 • Nanošenje ulja čajevca, kokosovog ulja ili ulja eukaliptusa na stopala. Ova eterična ulja imaju antifungalna svojstva.
 • Korišćenje antifungalnog praha ili sprejeva kao štpo je Onycosolve, koji se prodaje bez recepta na stopalima i cipelama.
 • Nošenje čarapa od prirodnih, prozračnih vlakna poput pamuka ili vune. Svakodnevno mijenjajte čarape.
 • Smjenjivanje i sušenje cipela kako biste spriječili nakupljanje vlage.

Kako se šire gljivice na stopalima?

Gljivice atletskog stopalo se šire direktnim ili indirektnim kontaktom sa gljivicom. Neki načini na koje se može širiti uključuju:

 • Hodanje bosi na javnim mestima gde gljivice mogu da žive, kao što su bazeni, teretane i svlačionice. U ovim područjima uvijek nosite cipele za tuširanje.
 • Dijeljenje ličnih stvari kao što su peškiri, cipele, čarape i škare za nokte sa nekim koima an atletsko stopalo. Gljive se mogu lako prenijeti sa predmeta na vas.
 • Ne osušite stopala na odgovarajući način nakon kupanja ili plivanja, što omogućava da vlaga ostane na vašim stopalima. Vlažna okolina potpomaže rast i širenje gljivica.
 • Nošenje uskih cipela i čarapa koje ne dišu i koje zadržavaju vlagu na stopalima. Često mijenjajte cipele i čarape kako biste izbjegli stvaranje optimalnih uslova za gljivice.

Koliko su zarazne?

Gljivice na stopalima su zarazne i mogu se širiti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektnim kontaktom sa kontaminiranim površinama.

Gljivica na nogama se može širiti sve dok se ne liječi.

Međutim, infekcija nije visoko zarazna i obično se neće širiti slučajnim kontaktom ili širenjem zrakom.

Dijagnoza gljivica na nogama

Vaš ljekar će pregledati vaša stopala i pitati o vašim simptomima i tako ustanoviti dijagnozu. Oni mogu sastrugati komadić kože ili noktiju i pregledati ga pod mikroskopom kako bi provjerili ima li znakova gljivične infekcije. Kultura se može uzeti brisanjem zaraženog područja kako bi se razvila i identificirala gljivica. 

Testovi krvi obično nisu potrebni za dijagnostiku ovog stanja.

Iskustvo sa gljivicama na stopalima

Aleksandra, aktivna sportistkinja iz Bara, nedavno je iskusila problem sa gljivicama na nogama. Redovno posjećuje teretanu i ide na plivanje kako bi održala kondiciju i zdravlje, ali nažalost, to je dovelo do pojave gljivica na njenim nogama. Međutim, Aleksandra je uspjela da se riješi ovog problema kroz upotrebu prirodnih preparata i antifungalnih krema, što je spriječilo dalje širenje gljivica u roku od 5 sedmica.

Prva stvar koju je Aleksandra uradila bila je da se konsultuje sa ljekarom ili farmaceutom kako bi dobila preporuke za tretman gljivica na nogama. Ona je takođe istraživala i proučavala prirodne preparate koji su se pokazali korisnim u borbi protiv gljivica.

Nakon konsultacija i istraživanja, Aleksandra je počela primjenjivati odgovarajuće prirodne preparate i antifungalne kreme na svoje noge. Koristila je prirodne sastojke kao što su čajevi, jabukovo sirće, ulje čajevca i slično, jer su poznati po svojim antifungalnim svojstvima. Redovno je nanosila antifungalne kreme na zahvaćena područja kako bi se direktno obračunala s gljivicama.

Uz korišćenje prirodnih preparata i antifungalnih krema, Aleksandra je takođe preduzela nekoliko dodatnih mjera kako bi spriječila dalje širenje gljivica. Održavala je higijenu svojih stopala, redovno ih prala i sušila temeljno, posebno nakon treninga i plivanja.

Nosila je čiste i prozračne cipele, izbjegavajući vlažna i uska obuća koja bi pogodovala razvoju gljivica. Takođe je pazila da ne dijeli svoje cipele, čarape ili ručnike sa drugim ljudima kako bi se izbjegla mogućnost prenosa gljivica.

Nakon pet sedmica redovne primjene prirodnih preparata i antifungalnih krema, Aleksandra je primijetila značajno poboljšanje na svojim nogama. Gljivice su se povukle, a koža je postala zdravija i glađa. Nastavila je sa preventivnim mjerama kako bi spriječila povratak gljivica.

Iskustvo Aleksandre iz Bara pokazuje da kombinacija prirodnih preparata i antifungalnih krema može biti efikasna u suzbijanju gljivica na nogama.

Mogu li mi ukućani prenijeti gljivicu?

Da, gljivice na nogama se mogu prenijeti od ukućana. Gljive koje uzrokuju ovu infekciju mogu se širiti direktnim ili indirektnim kontaktom. Da biste izbjegli širenje atletskog stopala u vašem domu:

 • Ohrabrite brzo liječenje bilo koga sa simptomima. Što prije počne liječenje, infekcija će biti manje zarazna.
 • Dezinfikujte zajedničke prostore kao što su tuševi, kupatila i podovi. Očistite i osušite vlažna područja na kojima bosa stopala može izložiti kožu gljivicama.
 • Ne dijelite lične predmete kao što su cipele, čarape, peškiri i škare za nokte koje bi mogle prenijeti infekciju.
 • Operite svu posteljinu, čarape i peškire u vrućoj vodi i deterdžentu da ubijete gljivice.
 • Vodite dobru higijenu stopala kao što je često pranje ruku, dobro sušenje nogu nakon kupanja i nošenje cipela koje dišu.

Gdje mogu hodati bos?

Najbolje je izbjegavati hodanje bosi na javnim mjestima. Neka mjesta na kojima je sigurno hodati bos uključuju:

 • Vaš dom, posebno ako pravilno dezinfikujete i provodite dobru higijenu kako biste izbjegli širenje infekcije od zaraženih ukućana.
 • Prirodna tijela slane vode poput okeana ili mora. Sol je antifungalna i može pomoći u prevenciji ili liječiti atletsko stopalo.Slatka voda jezera i bazeni i dalje predstavljaju rizik.
 • Pješčane plaže. Pijesak ljušti i suši vaša stopala, a manje je gostoljubiv prema gljivicama. Međutim, pijesak može iritirati ispucalu kožu, stoga budite oprezni.
 • Vaše dvorište. Sve dok nemate vlažne, sjenovite prostore, hodanje bosi po vašem dvorištu je obično sigurno. Ali izbjegavajte hodanje bosi po svom dvorištu ako imate neliječeno atletsko stopalo kako biste izbjegli njegovo širenje.

Šta je sa pedikirom? Jesu li bezbjedni?

Pedikir može biti siguran ako se poštuju pravilne sanitarne i higijenske prakse. Da biste smanjili rizik da dobijete gljivice na nogama od pedikira, pratite sljedeća pravila:

 1. Odaberite renomirani salon sa sterilnim alatima i kupkama za stopala. Saloni velikog obima mogu biti manje marljivi u čišćenju.
 2. Ponesite svoje alate kao što su makaze za nokte, turpije i aparati za brijanje žuljeva. Nemojte dijeliti alate tokom pedikira.
 3. Sjedite u jedinici s kontinuiranom tekućom, filtriranom vodom. Stagnirajuće kupke za stopala sklonije su nakupljanju gljivica i bakterija.
 4. Temeljno osušite stopala kada završite, uključujući između prstiju. Nemojstavi svoj obuću odmah nakon toga.
 5. Dobro hidratizirajte kako biste izbjegli pukotine na koži gdje gljivice ulaze.
 6. Razmislite da ponesete antifungalni puder za stopala za nanošenje prije i poslije pedikira.
 7. Pitajte salon koje sanitarne korake koriste za čišćenje kupki za stopala između klijenata. Trebalo bi da postoje tablete ili filteri za čišćenje i redovno odvodnjavanje i dezinfekcija.
 8. Znaci nesigurnog pedikira uključuju žuljeve alate, mutnu/prljavu vodu za kupanje stopala i tehničare koji izvode pedikir na otvorenim ranama ili ranama. Potražite liječenje ako se nakon pedikira razvije infekcija.